home

Înapoi Sfaturi pentru părinți

Indiferent de contextul și mediul în care evoluează copilul, este important ca părinții, cadrele didactice să demonstreze un sentiment de mândrie și o atitudine pozitivă față de folosirea acestor limbi.

Cel mai important, pentru a încuraja dezvoltarea limbajului unui copil, este să vorbești cu el zilnic.

Vorbește cu copilul în limba maternă. Fii un model mai bun pentru el, atunci când utilizezi limba pe care o cunoști cel mai bine. Cu cât mai bine copilul va stăpâni limba maternă, cu atât mai ușor îi va fi să învețe o altă limbă.

Nicio limbă nu se învață într-un timp scurt, este posibil ca copilul să vorbească foarte puțin sau deloc pentru o perioadă scurtă de timp. Treptat, el începe să înțeleagă cuvintele și frazele pe care le aude. Ulterior, devine capabil să facă propoziții scurte, chiar dacă uneori acestea sunt prost construite.

Ajută și încurajează copilul în orice încercare, în orice situație.

Pentru un copil, ca să vorbească fluent în două limbi, trebuie să le audă de multe ori și să aibă posibilitatea de a vorbi, de a se exprima în aceste limbi.

Acesta este un mod eficient și distractiv de stimulare a însușirii limbii.

Când cei doi părinți vorbesc aceeași limbă, pentru a promova bilingvismul, este nevoie de unele acțiuni planificate și de efort. Părinții trebuie să convină asupra unei strategii care să încurajeze copilul lor să învețe o altă limbă. De exemplu, cina este întotdeauna în limba engleză, baia se face cu mama în limba română, jocurile de sport cu tata se fac doar în găgăuză. Se recomandă ca părinții să nu amestece limbile în aceeași propoziție, atunci când vorbesc cu copilul lor.

și alte activități ce reunesc oameni care vorbesc limbile româna și găgăuza. Acest lucru ar permite copilului să exerseze și să înțeleagă că cele două limbi sunt utile și importante.

de exemplu, în vizită la medic, la bibliotecă, teatru etc., ceea ce-i va facilita comunicarea.  Oferiți-i cât mai multe condiții de comunicare. Oferă-i posibilitatea să exploreze.

 

 

copiii_invata_ceea_ce_traiesc

Sursa: http://www.suntparinte.ro/copiii-invata-ceea-ce-traiesc

Aceste activități vor îmbunătăți abilitățile lingvistice ale copiilor și vor stimula înțelegerea interculturală.

Vizitați rudele care vorbesc limba română sau găgăuză. Organizați sejururi sau vizite cu membrii familiei, pentru a comunica în aceste doua limbi.

Multor copii le este teamă să nu facă gafe, însa cea mai bună cale de a vorbi fluent într-o limbă este s-o vorbești cât mai mult.

Anii de experiență în domeniu au demonstrat că ascultarea repetată pe fundal, acasă, este un instrument care îl ajută pe copil să învețe limba. Ascultarea repetată pe fundal nu necesită înțelegere. La început, copilul nu înțelege ce aude, dar va asculta în timp ce mănâncă, se joacă, se spală sau se pregătește de culcare. În acest fel, creierul este stimulat în mod repetat. Până la vârsta de șapte ani, se formează căile neuronale și creierul are un nivel ridicat de plasticitate, ceea ce le conferă micuților posibilitatea de a învăța limbile străine la fel de ușor ca și limba maternă.