home

Materiale didactice, elaborate pentru învăţarea simultană a limbilor română şi găgăuză

Managerii, metodiștii și educatorii de la un șir de grădinițe din Găgăuzia au fost informați, pe 12 noiembrie, despre tipurile și conceptul materialelor didactice care sunt elaborate, în prezent, în cadrul programului de învăţare simultană a limbilor română şi găgăuză, implementat de Asociația Națională a Trainerilor Europeni. Totodată, ei au avut posibilitatea să concretizeze aspectele de care ar fi necesar să se țină cont în acest proces, pentru obținerea unor rezultate optime.

Experții ANTEM au elaborat, până acum, ghidul și curriculumul, iar la etapa următoare vor întocmi și manualul pentru învăţarea simultană a limbilor română şi găgăuză. În prezent, este definitivat conceptul unor fișe ilustrative, precum şi al unei platforme pentru descărcarea acestor materiale. În 2016 urmează a fi selectate poveşti, poezii şi cântece asemănătoare sub aspectul conţinutului în cele două limbi.

Reprezentanții instituțiilor de învățământ preșcolar din Autonomia Găgăuză au apreciat că toate aceste materiale sunt de real folos pentru procesul de învățare simultană a celor două limbi și au remarcat că educatorii, părinții, dar și cei mici sunt în așteptarea lor. În context, angajații sistemului de învățământ din Găgăuzia au fost familiarizați și cu modul în care vor trebui să interacționeze educatorii cu părinții, iar aceștia între dânșii, precum și cu copiii lor, pentru a fi obținute rezultatele așteptate.

Materialele didactice sunt elaborate în cadrul programului ANTEM de învăţare simultană a limbilor română şi găgăuză. Acesta a fost lansat în luna iulie a acestui an şi are drept scop însuşirea celor două limbi de către copiii de la cinci la șapte ani din 10 grădinițe din Comrat, Ceadâr-Lunga și Vulcănești, precum şi de părinţii lor.

Activitatea de predare simultană a limbilor română şi găgăuză va demara în septembrie, anul viitor. Până atunci, urmează să fie elaborate toate materialele didactice și să fie desfășurate instruiri pentru specialiștii din cele 10 grădinițe.

Pentru detalii:

Tel.: 022 24-57-12

E-mail: antem.moldova@gmail.com

Noi pe Facebook

Etichete